10 tips voor tweedehands shoppen

10 tips voor tweedehands shoppen

10 tips voor tweedehands shoppen

1. Inspecteer de kwaliteit van de items voordat je ze koopt.

Dit gaat het verschil maken tussen de miskoop van de dag of je aankoop van de eeuw! Bekijk elk item uitvoerig. Laat je niet gek maken door een drukke winkel of markt en neem de tijd. Laat vooral de details niet aan je aandacht ontsnappen, want die zijn juist bepalend voor de draagbaarheid van een item, met name ritsen, knoopjes en kleine mankementen zoals haakjes of gaatjes in een stukje opvallend stof.

2. Vergelijk de prijzen van verschillende tweedehands aanbieders - online en offline.

De prijzen van tweedehands kleding en andere items zoals tassen en schoenen variëren nogal. Iedereen kan een prijs bedenken, het is maar net wat een gek ervoor geeft natuurlijk. Hoewel we er niet een harde regel voor hebben, is een waarde tussen de 20-40% van de nieuwprijs reëel. Mits het artikel in nette staat verkeerd uiteraard, want anders kun je er nog wel wat af krijgen. Als je op zoek bent naar een bepaald merk kun je je slag slaan op Vinted, maar echt dure items zijn daar wel een risico. Er wordt ook veel namaak verkocht en de items zijn niet altijd in de gewenste staat.

3. Koop alleen wat je echt nodig hebt. 

Dit is natuurlijk een schot voor open doel, maar wees niet verleid door heel lage prijzen die je tegenkomt, maar ga op zoek naar items die je ook echt draagt. Zeker kan een gele jas het helemaal zijn voor jou, maar als die kleur jou niet staat of je voelt je toch een beetje Bigbird als je hem aan hebt, dan ga je hem echt niet dragen..

4. Wees niet bang om te onderhandelen over de prijs.

Als je op een markt bent, of in een andere setting waar je met een particulier handelt, zoals op Vinted, dan kun je wel gemakkelijk een lagere prijs overeen komen. Diegene wil waarschijnlijk dit item snel kwijt, dus je hebt kans dat jouw bod wordt geaccepteerd. In een winkel of in een webshop is er iets minder mogelijk. Je kunt echter altijd proberen of je bij de aankoop van meer items een extra korting kunt afdwingen.

5. Probeer er achter te komen waar een artikel vandaan komt.

Dit is met name belangrijk als het gaat om een merk-item. Als je bijvoorbeeld nog stickers ziet van de Bijenkorf, of labels van een andere winkel, dan kun je er wel vanuit gaan dat het om een echt artikel gaat. Als iemand een artikel verkoopt maar niet weet waar het vandaag komt, dan loop je al een groter risico op een nepperd. Zeker met souvenirs uit Turkije en Thailand kun je eigenlijk al wel er vanuit gaan dat het namaak is.

6. Kijk of je iets kan repareren of opknappen.

Je komt weleens een item tegen dat erg mooi is, maar helaas niet in orde. Je kunt het dan vaak tegen een leuk prijsje meenemen en proberen weer te repareren. Of je gaat ermee naar een kleermaker en vraagt wat de kosten van een reparatie zouden zijn. Meestal valt dit mee en heb je zo een heel tof item voor een super prijsje.

7. Controleer of de items schoon zijn.

Een wasbeurt is vaak wel aan te raden. Lees ook onze blog over hoe je tweedehands items het beste kunt wassen.

Bij schoenen of tassen kun je ervoor kiezen om er zelf mee aan de slag te gaan, want echt leder valt vaak wel goed op te knappen. Een beetje ledervet en er gebeurt meteen een heleboel!

8. Bekijk van tevoren of het item wasbaar is en de waslabels aanwezig zijn.

Kleine vlekjes of niet opvallende mankementen zijn meestal te verhelpen met een wasbeurt. Is het item niet geschikt om te wassen, dan kun je het vaak wel kwijt bij de stomerij. Bedenk je wel goed of het je dat waard is, de stomerij kosten van een jas bijvoorbeeld zijn rond de € 25,00.

9. Kijk of je kunt winkelen op lokale markten of beurzen.

Wil je echt duurzaam bezig zijn, dan is het natuurlijk het beste om verzenden zoveel mogelijk te beperken. En vaak is in je buurt genoeg te vinden! De ultieme tips: zoek bij Marktplaats via de tab 'in je buurt' of gebruik op Vinted je woonplaats als zoekterm om mensen bij jou om de hoe te vinden. En hoe fijn is een kleine markt of kledingbeurs om te winkelen?

10. Wees creatief en combineer tweedehands met wat er al in je kast hangt.

Soms ben je vergeten wat je eigenlijk allemaal nog had. Kijk minimaal twee keer per jaar je hele kast eens door en bedenk wat er nog mist. Een statement blazer in een modieuze kleur, of juist een basic zwart jasje van een mooie kwaliteit, dat kan je garderobe zeker aanvullen en andere items weer draagbaar maken (zoals die ene jurk, die eigenlijk heel netjes is maar met die blazer erbij toch wel kan naar kantoor).

Terug naar blog

Reactie plaatsen

meisje met de parels

Wie is toch dat meisje met de parels?

Ben je benieuwd naar de persoon achter deze blog en webshop?

Lees meer over Carola
1 van 4