Hoe kan ik online tweedehands kleding kopen?

Hoe kan ik online tweedehands kleding kopen?
Online shoppen voor tweedehands kleding is best handig, maar het kan in het begin wel even wennen zijn. Want waar moet je nu echt op letten? Ik geef je 11 tips! Heb jij nog een goede tip die er niet bij staat? Reageer gerust!
    1. Zoek naar items van het merk dat je zoekt via de filters - je krijgt een lijst met merkjes waarin je kunt aanvinken wat je zoekt. Het grote nadeel hiervan is van de ‘gangbare’ labels zoals H&M en Zara krijg je als je zoekt op ‘zwarte jeans’ meteen een enorme lijst aan zoekresultaten. Daar ben je wel even zoet mee! Sorteer direct de resultaten in de gewenste volgorde, dat kan zijn op laagste prijs, nieuwste item of meest relevant (dit bepaalt het algoritme dan voor je aan de hand van eerder bekeken items).

    2. Als je hierbij niet vindt wat je zocht (omdat jouw merk misschien niet in de lijst staat), vul dan ook de merknaam gewoon in in het zoekveld, dan krijg je vaak wel resultaten. Soms helpt het ook om een moeilijke merknaam bewust fout te spellen. Want die items vinden anderen ook moeilijk, maar als jij er net naar op zoek was, heb je misschien wel die lucky shot!

    3. Heb je een aantal leuke items gevonden, dan zet je deze even in je favorietenlijst (met het hartje). Op die manier kun je straks gemakkelijk vergelijken welke items de beste staat heeft, de beste prijs of het dichtste bij is.

    4. Kijk ook altijd even naar wie de verkoper is. Heeft deze al positieve reviews? Er zijn natuurlijk beginners, en dan kun je die het voordeel van de twijfel gunnen (soms kun je ook een berichtje sturen, als je geen antwoord krijgt, weet je al dat de verkoper niet veel online is of gewoon weinig of niet communiceert). Ik geef zelf de voorkeur aan handelen met mensen die meer dan 20 reviews hebben. Kijk ook even naar de inhoud van de reviews. Zijn er veel 1-ster reviews dan kun je ervan uitgaan dat je hier geen betrouwbare verkoper hebt getroffen.

    5. Zijn de foto’s duidelijk? Is goed te zien dat de belangrijke onderdelen van het kledingstuk naar jouw wens zijn? Wat je bijvoorbeeld echt niet moet missen buiten voor- en achterkant, zijn foto’s van het (maat)label en de ritsen/knopen. Als de foto’s niet duidelijk zijn, kun je ook extra foto’s vragen. Als je de maat van dat merk niet kent, vraag gewoon om het kledingstuk op te meten. De meeste verkopers doen dit zonder problemen. De maten die je dan krijgt kun je vergelijken met een item dat je goed past.

    6. Waar zit de verkoper? In het profiel kun je de woonplaats (vaak) erbij zien staan. Misschien kun je je items bij deze persoon ophalen? Verzenden vanuit België of Frankrijk is niet heel prijzig met Mondial Relay of Homerr, maar dan is de verzendtijd een grote variabele. Het kan 3 dagen duren, of 3 weken, of 3 maanden, dus voor items die je snel wilt hebben niet echt handig. Wil je het bestelde artikel snel hebben, kies dan bij voorkeur een verkoper binnen Nederland en gebruik als verzendmethode DHL, DPD of UPS, die geven (in de regel) de minste problemen en de snelste verzending.

    7. Is jouw wishlist item erg gewild en vis je altijd net achter het net? Sla een zoekopdracht op en kijk regelmatig naar de items die er nieuw bij zijn gekomen. Juist dan krijg je de laatste nieuwe dingen als eerste te zien! En wees geduldig. Want je weet, bezitten is het einde van begeren. 

    8. Heb je naast de bekende apps zoals Vinted en Marktplaats, ook al gezocht op Facebook marketplace of Ebay? Vooral voor artikelen uit het buitenland is de laatste optie vaak een bron van onverwachte vondsten!

    9. Voor de meer exclusieve desginer items is er ook Vestiaire Collective of Rebelle, maar daar zijn dan ook de prijzen naar. Nadeel van deze websites is dat zij de items vaak niet zelf in eigendom hebben, maar slechts bemiddelen. Je item gaat dus ook nog eerst op authenticiteit gecontroleerd worden, waardoor het langer duurt eer je het in huis hebt (dit is een extra optie die je zelf kunt selecteren bij je aankoop, het hoeft niet per se).

    10. Je weet nooit zeker dat het item dat je online koopt ook precies is zoals omschreven, of dat er misschien wel verborgen gebreken zijn.. Dat maakt het nu ook net een echte sport. En ja, soms valt het mee, en soms valt het tegen.. Bij een lagere prijs durf je die gok wellicht eerder te nemen dan bij een duurder artikel. Artikelen met de omschrijving 'goed' kunnen echt in perfecte staat zijn, maar het kan ook zo zijn dat iemand er ten onrechte 'nieuw zonder prijskaartje' bij zet terwijl het artikel dan toch een aantal keer gedragen of gebruikt is.

    11. Vertrouw altijd je gevoel. Als iets te mooi om waar te zijn is, dan is dat ook meestal zo. Echte UGGs koop je niet in nieuwstaat voor €20. Een originele Gucci riem krijg je niet voor €10.. Maar je kunt wel eens mazzel hebben, als iemand het je gunt of gewoon er zelf echt geen verstand van heeft. Helaas zijn er van dat soort verkopers nog maar weinig over en weten de meeste mensen met merkkleding wel wat iets ongeveer waard is en zijn ze meestal ook bereid om op de juiste koper te wachten. Weet ook dat namaak items illegaal zijn en echt op een (in)directe manier de illegaliteit in stand houden. Dus koop ze niet en probeer ze zeker niet te verkopen, want je account wordt meteen geblokt op Vinted, en vaak ook permanent.

    Heb je nog andere vragen of dingen die je niet duidelijk zijn op Vinted wat betreft kopen? Laat gerust een reactie achter! 

    Of wil je graag starten met verkopen op Vestiaire Collective? Daarover schreven we deze blog

    Ben je nog niet erover uit of je wel tweedehands kleding wilt dragen? We vertellen je er graag alles over in deze 10 voordelen

    Terug naar blog

    Reactie plaatsen

    meisje met de parels

    Wie is toch dat meisje met de parels?

    Ben je benieuwd naar de persoon achter deze blog en webshop?

    Lees meer over Carola
    1 van 4