Wat is het verschil tussen tweedehands en vintage?

Wat is het verschil tussen tweedehands en vintage?

Vintage en tweedehands zijn twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar er zijn duidelijke verschillen tussen de twee. Iets wat tweedehands is, is zeker niet automatisch vintage. En andersom eigenlijk ook, hoewel de meeste vintage items wel al een eigenaar gehad hebben en dus ook tweedehands genoemd worden.

Wat is vintage?

Vintage refereert aan items die minstens 20 jaar oud zijn en een bepaalde historische of esthetische waarde hebben. Het gaat in de regel dan vaak om kleding, accessoires en meubels die zijn gemaakt tussen 1920 en 1980. Vintage items zijn vaak uniek en hebben vaak een hogere prijs dan tweedehands items vanwege hun historische waarde, kwaliteit en de tijd die het kostte om ze te maken. Vintage kleding is er nu ook al uit de jaren 2000 en jaren 90. Deze worden vaak genoemd als Y2K style, of nineties. Wel vreemd om te beseffen dat de dingen die wij dertigers als kind droegen, nu al echt vintage zijn! 

Een goed voorbeeld van nineties en Y2K style zijn uiteraard de Spice Girls.. Boy wat hebben zij ons beïnvloed, want iedereen wilde een Adidas trainingspak of naveltruitjes en dikke plateauzolen.

Wat is tweedehands?

Tweedehands, aan de andere kant, refereert aan items die van iemand anders zijn geweest, maar niet per se oud of uniek zijn. Tweedehands items kunnen van elke leeftijd zijn, maar ze hoeven niet altijd gebruikt te zijn, het kan ook nieuw zijn.

Een belangrijk verschil tussen vintage en tweedehands is vaak de kwaliteit. Vintage items zijn vaak van hoge kwaliteit en zijn meestal gemaakt van duurzame materialen. Tweedehands items kunnen van wisselende kwaliteit zijn, afhankelijk van hoe vaak ze zijn gebruikt en hoe goed ze zijn onderhouden. 

Een ander verschil is de beschikbaarheid. Vintage items zijn vaak moeilijker te vinden dan tweedehands items, omdat ze ouder en unieker zijn. Tweedehands items zijn echter vaak gemakkelijker te vinden omdat ze vaker worden verkocht.

Nog een ander verschil is de prijs. Vintage items zijn vaak duurder dan tweedehands items vanwege hun historische waarde en de tijd die het kostte om ze te maken. 

Is vintage of tweedehands kleding van betere kwaliteit?

Als je op zoek bent naar unieke, historische items met hoge kwaliteit en niet-alledaagse designs, dan is vintage de beste keuze. Helaas vallen vintage items vaak kleiner uit en zul je met een grotere maat vaak moeten uitwijken naar de heren afdeling. Echte plussize vintage damesmode vinden is heel erg moeilijk! Een ander nadeel is dat veel vintage blousjes toch wel uitblinken in synthetische stoffen. Dat draagt natuurlijk veel minder prettig, dus let er wel op of er bijvoorbeeld katoen, zijde of viscose in zit. Dat zijn stoffen die wel voldoende ademen!  

Als je houdt van naar goedkope mode die ook van goede kwaliteit is, dan is tweedehands merkkleding een hele goede optie.  Zeker als je houdt van zowel kwalitatieve items als 'moderne' stijlen, is tweedehands kleding van high-end merken de beste keuze. Want dan heb je wel een item dat heel mooi gemaakt is en lang meegaat, maar dat wel past in het beeld van deze tijd. 

Korte toevoeging

In het algemeen, zijn vintage en tweedehands kleding dus twee verschillende benamingen voor gebruikte items, maar ze hebben zeer afwijkende kenmerken en verschillen in kwaliteit, beschikbaarheid en prijs. Tegenwoordig zijn er talloze (web)winkels die zich hebben gespecialiseerd in vintage kleding en accessoires. 

Laat je niet te snel verleiden door een winkel met 'vintage' in de naam, omdat heel veel 2ehands kledingwinkels die term eigenlijk ten onjuiste voeren. Men gebruikt het woord 'vintage' omdat het lekker bekt of omdat het de lading dekt van tweedehands items, maar eigenlijk mag je het dus niet gebruiken voor kleding of andere items die minder dan 20 jaar oud zijn! 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

meisje met de parels

Wie is toch dat meisje met de parels?

Ben je benieuwd naar de persoon achter deze blog en webshop?

Lees meer over Carola
1 van 4