Hoe kun je minimaliseren en ontspullen?

Hoe kun je minimaliseren en ontspullen?

Gelukkig zijn met minder spullen, ingegeven door onder andere Marie Kondo, dat willen we toch eigenlijk allemaal? Minder rommel, minder onrust, en minder zooi in huis om op te ruimen. Toch is dat niet makkelijk, want winkels en webshops willen eigenlijk dat je maar blijft kopen, en dat fijne geluksstofje dat je krijgt als je iets afrekent bij de kassa is steeds minder voelbaar.

Hoe kun je nu toch gelukkig zijn zonder teveel te kopen? En wat heeft het voor voordelen? We nemen je mee op een reis door de wereld van minimalisme en tweedehands winkelen, en misschien, heel misschien, zul je aan het einde van deze blogpost geïnspireerd zijn om je eigen spullen te ontspullen.

Spark Joy

Laten we beginnen met Marie Kondo. Waarschijnlijk heb je wel eens van haar gehoord. Ze is een Japanse opruimgoeroe die ons heeft geleerd om onze spullen op te ruimen op basis van het 'spark joy'-principe. Als iets je geen vreugde meer brengt, dan is het tijd om er afscheid van te nemen. Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar het werkt echt. En het is ook nog eens heel leuk om te doen.

Je begint gewoon met één categorie, bijvoorbeeld kleding, en dan specifiek bijvoorbeeld alle jasjes. Haal ze allemaal uit je kast en leg ze op een stapel op je bed. Pak dan elk colbert of jack vast en vraag jezelf af: word ik hier blij van? Als het antwoord ja is, dan mag het blijven. Zo niet, dan bedank je het kledingstuk voor zijn diensten en leg je het op de stapel om weg te doen of te verkopen. Het klinkt misschien een beetje sentimenteel, maar het werkt echt. En het voelt zo bevrijdend om alleen nog maar spullen te hebben waar je echt blij van wordt.

Zo kun je elke categorie langs gaan. Bedenk je wel goed of je die winterjas NU niet gewoon een beetje zat bent, want die heb je misschien in het najaar toch wel weer nodig. Dus hang ook gewoon spullen uit het zicht waarvan je zeker weet dat je ze nu niet gebruikt, maar later weer wilt dragen. Heb je geen extra kast? Dan kun je wellicht wat bergruimte creeëren met een aantal grote opbergkisten of desnoods plastic zakken. Vergeet wel niet waar je de kleding opbergt, want dan heb je in het najaar alsnog een uitdaging. Gebruik desnoods een labelwriter.

Wat moet ik ermee?

Maar wat doe je dan met al die spullen die je niet meer wilt hebben? Nou, je zou ze kunnen weggeven aan vrienden en familieleden. Of je zou ze kunnen doneren aan een goed doel. Maar mijn persoonlijke favoriet is om ze te verkopen op een rommelmarkt of online platform. Niet alleen krijg je zo wat geld terug voor je spullen, maar je geeft ze ook nog eens een tweede leven. En het is ook nog eens goed voor het milieu, omdat het de vraag naar nieuwe spullen vermindert. Heb je nog mooie merkjes, maar eigenlijk zelf geen zin om er veel tijd in te steken? Je kunt bij ons ook kleding inbrengen. Je leest er hier meer over.

Maar laten we terugkeren naar Marie Kondo en minimalisme. Want het gaat niet alleen om het opruimen van je kledingkast. Het gaat om het ontspullen van je hele huis. En wellicht denk je nu: "Maar ik hou van mijn spullen. Ik kan er niet zomaar afstand van doen." Minimalisme betekent niet dat je al je spullen weg moet doen. Het betekent dat je alleen de spullen bewaart waar je echt blij van wordt en waar je echt behoefte aan hebt. En als je dat doet, dan zul je merken dat je meer ruimte hebt voor de dingen die er echt toe doen, zoals tijd doorbrengen met je geliefden, nieuwe hobby's ontdekken en reizen.

Minimaliseren is lastig

Minimalisme is ook niet iets wat je in één keer kunt bereiken. Het is een proces, en het kan soms best moeilijk zijn. Vooral als je gewend bent om veel spullen te hebben. Maar als je eenmaal begint, zal het steeds makkelijker worden. Je zult merken dat je meer rust en ruimte hebt in je hoofd en in je huis. Een regel die 'The Minimalists' vaak toepassen is de '20/20 regel'. Dit houdt in dat je als je twijfelt of je iets weg moet doen, je je moet afvragen: 'kan ik dit item voor minder dan € 20 vervangen binnen een straal van 20 km?' Als het antwoord op beide 'Ja' is, dan kun je het rustig wegdoen. Zeker als het iets kleins is dat je dus weinig gebruikt, en waar je overal ter wereld wel een nieuwe van kunt kopen. De kans is erg groot dat je dat toch niet doet.

In het kort

Dus, laten we even samenvatten. Gelukkig zijn met minder spullen, Marie Kondo en kopen en verkopen van tweedehands kleding zijn allemaal trends die de wereld veroveren. En dat is niet voor niets. Het is goed voor het milieu, het is goed voor je portemonnee en het is goed voor je gemoedstoestand. Dus waarom zou je het niet eens proberen? Haal alles uit je kast, vraag jezelf af of het je blij maakt en geef de spullen die je niet meer nodig hebt een tweede leven. En wie weet, misschien ben je binnenkort wel een trotse minimaliste die alleen nog maar duurzame tweedehands kleding draagt.

En laten we eerlijk zijn, het is ook gewoon heel leuk om te zien hoeveel spullen je kunt opruimen en hoeveel ruimte je in je huis kunt creëren. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en ontdek hoe gelukkig je kunt zijn met minder spullen. Wie weet wat voor avonturen er nog op je pad liggen als je de ballast van overbodige spullen van je afwerpt.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

meisje met de parels

Wie is toch dat meisje met de parels?

Ben je benieuwd naar de persoon achter deze blog en webshop?

Lees meer over Carola
1 van 4