Hoe moet je tweedehands kleding wassen?

Hoe moet je tweedehands kleding wassen?

Het wassen van tweedehands (merk)kleding kan soms wat extra tijd en aandacht vragen, maar het is de moeite waard. Allereerst is het hygiënisch. Je weet immers niet in welke omstandigheden of door wie de kleding is gedragen voordat jij deze koopt. Je weet ook niet waar de kleding in de tussentijd geweest is, wellicht heeft het wel in een container gelegen of op de grond.

Door de kleding te wassen, verwijder je eventuele bacteriën en geurtjes die erop kunnen zitten. Daarnaast is het wassen ook soms nodig om eventuele vlekken of vuil te verwijderen - hoewel je in een kringloop- of tweedehands winkel er wel vanuit mag gaan dat daarop is geselecteerd.

Bij het wassen van tweedehands merkkleding is het wel belangrijk om op een aantal dingen te letten. Zo is het uiteraard verstandig om aanwezige etiketten te checken en de wasvoorschriften op te volgen. Sommige merkkleding kan bijvoorbeeld niet in de wasmachine of alleen op een lage temperatuur. Het is ook aan te raden om kleding met lichtere kleuren en fijne stoffen zoals zijde of wol apart te wassen, zodat deze niet verkleuren of beschadigen. 

Als er specifieke vlekken in een kledingstuk zitten, is het wel handig om deze te behandelen voordat je gaat wassen. Gebruik geen agressieve middelen, maar probeer het eerst met een beetje ossegal zeep of afwasmiddel. 

Voor mij ook echt een eye-opener: kleding met kunstleer details kun je meestal NIET wassen! Ook al is het maar een randje of een kleine afwerking, als je dit materiaal wast, bladdert de bovenste laag eraf en kun je het kledingstuk weggooien.

Verder is het ook belangrijk om de juiste wasmiddelen te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld geen wasmiddelen met bleekmiddel voor witte kleding, omdat dit de kleur kan veranderen. Kies als je gevoelig bent voor geuren in wasmiddelen voor hypoallergene of wasmiddelen zonder parfum.

Na het wassen is het net zo essentieel om de kleding op de juiste manier te drogen. Hang fijne stoffen zoals zijde of katoen bij voorkeur binnenstebuiten op een droogrek of kleerhanger en laat wollen kleding aan de lucht (liggend) drogen. Gebruik nooit een föhn om kleding te drogen, omdat dit de stof kan beschadigen.

Strijken is soms ook nodig, maar pas daar ook mee op bij gevoelige stoffen, want die afdruk van de strijkbout krijg je er natuurlijk ook niet meer uit! 

Het wassen van tweedehands (merk)kleding kan dus wat extra tijd en aandacht vragen, maar het is zeker de moeite waard. Je hebt niet alleen een uniek kledingstuk, maar het is ook nog eens goedkoper dan wanneer je het nieuw koopt. Bovendien is het kopen van tweedehands kleding, inclusief merkkleding, ook nog eens beter voor het milieu. Dus als je op zoek bent naar een duurzame en betaalbare manier om aan merkkleding te komen, is tweedehands zeker een goede optie. 

Bij Meisje Met De Parels worden kledingstukken gewassen en gestreken voor ze naar je toe worden gestuurd. Uiteraard alleen indien dit mogelijk is volgens het waslabel. Anders worden ze gestoomd of op een andere manier opgefrist zodat ze weer klaar zijn voor een nieuwe ronde!  

Daarnaast is het ook bij de rest van je kleding belangrijk om het niet té vaak te wassen, omdat dit onnodig veel slijtage veroorzaakt. Gebruik een kledingstuk meerdere keren en hang het tussen het dragen door even buiten, dat kan al een wasbeurt schelen!

Terug naar blog

3 reacties

Hi Sofia,
geen probleem. Een colbert kun je meestal op zeer lage temperatuur (wolwasprogramma) proberen te wassen.
Tenzij het echt zeer gevoelig materiaal is zoals zijde, maar eigenlijk is bijna alles wel wasbaar. Na het wassen wel direct uithangen op een hanger en aan de lucht laten drogen. Binnenstebuiten wassen is ook aan te raden!
Als je het niet aandurft, of het is een duur jasje, is (laten) stomen altijd een optie!

Carola

Hi,

Hoe doe je dat met een colbert? Dat is wat ik mis in het artikel. Het wassen van specifieke kledingstukken. (Goed bedoeld/feedback). Groet Sofia

Sofia de Vet

Hi,

Hoe doe je dat met een colbert? Dat is wat ik mis in het artikel. Het wassen van specifieke kledingstukken. (Goed bedoeld/feedback). Groet Sofia

Sofia de Vet

Reactie plaatsen

meisje met de parels

Wie is toch dat meisje met de parels?

Ben je benieuwd naar de persoon achter deze blog en webshop?

Lees meer over Carola
1 van 4