Hoe vind je de mooiste pareltjes in tweedehands of vintage kledingwinkels?
Tweedehands kleding, schoenen en tassen vinden is vandaag de dag niet meer zo lastig.
Je hebt online tweedehands platformen zoals Vinted, Marktplaats, Facebook en uiteraard ook offline voldoende mogelijkheden.
Alleen, waar moet je nu op letten als je iets tweedehands koopt? Als je pre-owned items gaat aanschaffen, wat maakt dan het verschil? Je wilt natuurlijk iets aanschaffen wat lang meegaat en voldoet aan je verwachtingen. Voor mij is het de combinatie van iets wat op een goede manier is gemaakt, wat niet snel uit de mode gaat en wat een goede prijs/kwaliteit verhouding heeft.
Echter, als je nog niet zo'n getraind oog hebt, kun je wel eens overdonderd raken van het aanbod. Kijk dan als eerste naar onderstaande kenmerken:
1. Het merk
Je kunt natuurlijk super toffe kwaliteitsitems scoren van een klein of onbekend label, maar meestal geeft een merk wel aan of iets kwalitatief is, goed gemaakt, met mooie stoffen en aandacht voor detail en ontwerp. Daarbij is het heel persoonlijk wat jij bestempelt als 'merk', maar laten we voor nu ons even richten op het hogere segment. Als ik ga zoeken, dan ben ik meer gericht op bekende merken. Een herkenbaar (maat-)label geeft je die informatie. Let wel goed op de authenticiteit bij duurdere merken. In de kringloop en ook online zijn heel veel namaak artikelen in omloop. Ik ging zelf ook al een aantal keer de mist in daarmee!
2. Het materiaal en de samenstelling
Soms is het merk onbekend of eruit geknipt. Of het is wellicht een zelfgemaakt artikel. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat het artikel dat je in je handen hebt van slechte kwaliteit is. Ook goedkopere merken of grotere kledingketens maken mooie spullen waar je jaren plezier van kunt hebben. Maar let goed op de waslabels en samenstelling.. Polyester is bijvoorbeeld wel een stof die lang meegaat, niet kreukt en snel droogt, maar ook snel warm aanvoelt en weinig ademend is. Ook is deze stof alles behalve milieuvriendelijk, want gemaakt van aardolie.
Zelf geef ik de voorkeur aan een stof die zo natuurlijk mogelijk is qua grondstoffen, zoals (bio-)katoen, linnen of zijde. Deze hebben soms iets meer zorg nodig in de was maar zullen je wel een fijner en duurzamer draagcomfort bieden.
3. De stijl
Hier is eigenlijk geen goed of fout. Het enige dat telt, is dat je iets kiest dat je veel gaat dragen! Kijk van tevoren eens goed naar die items waar je nu veel plezier van hebt of die al wat versleten zijn. Draag je veel jeans, dan draag je vast niet ineens heel veel nette pantalons. Wat wel leuk is, is om op zoek te gaan naar een ander model of andere kleur dan je normaal kiest.
Want dat is nu net het fijne, als het je niet bevalt, kun je het altijd weer weggeven, proberen te verkopen of terugbrengen naar de kringloop. Aan die paar euro zul je je niet snel een buil vallen.. (dat is ook wel mijn grootste valkuil, haha!)
Houd je van vintage (dus van meer dan 20 jaar oud - let wel op dat die term vaak gebruikt wordt voor artikelen die eigenlijk deze benaming niet mogen dragen) of meer van eigentijdse mode, eigenlijk is bijna alles tweedehands te koop. Wat je uitkiest is persoonlijk en afhankelijk van jouw smaak, en niet van de trends die je klakkeloos overneemt omdat je in een grote fast-fashion zaak winkelt.
4. De staat
Let goed op de algehele staat van je item. Pillige mouwen, ruwe broekspijpen, losse stiksels, missende knopen - sommige dingen zijn te repareren, andere gebreken maken een item ondraagbaar of in ieder geval klaar voor wat serieuze upcycling!
Als je handig bent kun je het meeste wel herstellen, maar naaifournituren zoals knopen en ritsen kunnen prijzig zijn. Het is de moeite waard om aan een designer item extra tijd of geld te spenderen, maar niet voor fast fashion, want dan is het knoopje of de rits al gauw duurder dan het item nieuw heeft gekost.
Let bij een tweedehands artikel extra goed op eventuele vlekjes of gaatjes. Je kunt proberen extra korting te vragen als je wilt proberen het te wassen. Soms gaat het er in de was uit, soms lukt het niet.
Ook dan kun je misschien nog een crea-bea oplossing verzinnen om het kledingstuk een tweede leven te geven, zoals het verven ervan. Of gebruik het als materiaal voor een nieuw -uniek- kledingstuk, maak een leuke patchwork lappendeken (ook trouwens een leuk idee voor je babykleertjes) of gebruik het desnoods als poetsdoekje. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit, als het maar niet ongebruikt in een container beland!