Waar kun je tweedehands kleding verkopen en kopen?
Er zijn veel plekken waar je tweedehands kleding kunt kopen en verkopen, zowel online als offline. Hieronder vind je enkele populaire opties voor beide.
Online verkoop:
- Ebay: Ebay is een van de grootste online marktplaatsen ter wereld. Je kunt hier tweedehands kleding verkopen aan kopers over de hele wereld. Een nadeel van Ebay is dat er zoveel items op staan, dat je een item wel heel nauwkeurig moet omschrijven om views te krijgen, en eer je als verkoper een beetje een reputatie hebt opgebouwd, ben je wel even bezig. Ook is het lastig in te schatten hoeveel je kwijt bent aan het verzenden van je verkochte items en hoeveel fee dat Ebay zich nog eens toerekent.
- Marktplaats: Ook Marktplaats biedt de mogelijkheid om tweedehands kleding te verkopen. Het voordeel van Marktplaats is het grote aantal bezoekers en de hoeveelheid nieuwe artikelen per dag - het nadeel is dan ook dat je advertentie vaak moeilijk vindbaar is als je niet goed gebruikmaakt van de nodige zoekwoorden en omschrijvingen. Marktplaats biedt voor verzenden binnen Nederland ook een aantal voorgestelde opties: PostNL en DHL. Dit maakt het verzenden en betalen veel eenvoudiger dan het voorheen was geregeld.
- Vinted: Vinted is een specifieke tweedehands kleding app voor de verkoop en koop van kleding, speelgoed, boeken en dvd's. Vinted is in korte tijd zeer populair geworden in Nederland, met name voor de goedkopere items. Het nadeel van Vinted is dat je vaak veel werk hebt voor weinig opbrengst, omdat duurdere items moeilijk verkopen en je loopt het risico zowel als koper als verkoper om de dupe te worden van oplichting. Een voordeel van Vinted is de lage verzendkosten en geïntegreerde opties in de app waardoor het zeer simpel en voordelig is om items te versturen, ook buiten Nederland.
- Depop: Een andere populaire app uit de UK voor het verkopen van tweedehands kleding, maar helaas nog niet echt gericht op de Nederlandse markt. Veelal prijzen in ponden en de verzendkosten zijn vaak wat hoger.
- Facebook Marketplace: Facebook Marketplace is een platform waar je tweedehands kleding kunt verkopen aan mensen in je directe omgeving. Op zich is het een makkelijke tool, maar er zitten veel oplichters op waardoor het verkopen er echt niet leuker op wordt.
- Webshops: tweedehands webshops zijn er ook genoeg die kleding voor jou willen verkopen. Vooral voor kinderkleding zijn er allerlei mogelijkheden, sommigen hebben wel een specifieke merkenlijst waar je maar net iets van moet hebben. Maar er zijn ook voldoende webshops die met een breed merkjes aanbod werken.
- Instagram: ook via je privé-account kun je items die je niet meer hoeft gemakkelijk te koop aanbieden aan je eigen volgers. Vooral in je stories plaatsen werkt vaak prima, eventueel met een link naar Marktplaats. Zeker omdat je hiermee veel lokale kopers bereikt is dit eigenlijk heel simpel.
- Vestiaire Collective, Rebelle, Farfetch, the Next Closet, etc. deze online marktplaatsen zijn gericht op high-end designer items, zoals Gucci, Prada, Chanel etc. De kledingstukken en andere items worden aangeboden door andere particulieren of winkels, maar worden meestal via een tussenpartij aan jou verstuurd. Een voordeel is dat de items dus nog worden geauthenticeerd door een derde partij, dus je koopt vrijwel altijd een echt designer item. Nadeel als verkoper is dat het dus even kan duren eer je een transactie hebt voltooid. En als koper dat je vrijwel altijd een item uit het buitenland krijgt, dat je niet binnen een dag in handen krijgt.
- Zalando en Sellpy zijn initiatieven binnen de grote ketens die o.a. items die je bij hen hebt gekocht terugkopen van je. Bij Zalando is dit redelijk simpel, je klikt de items aan uit je oude bestellingen en stopt ze terug in een doos. Indien de staat/conditie is zoals zij dit vereisen (minimaal gebruikt) krijg je het voorgestelde bedrag terug. Dit zijn echter geen hoge bedragen. Je moet rekenen op ongeveer 5-10% van het originele aankoopbedrag, dus het gaat je echt niet rijk maken als je de items weinig gebruikt hebt.
Offline verkoop:
- Rommelmarkten en garage sales: Rommelmarkten en garage sales bieden een leuke en informele manier om tweedehands kleding te verkopen. Zeker in het voorjaar rond Koningsdag, Bevrijdingsdag en Hemelvaart zijn er overal veel marktjes te vinden. Zoek op tijd uit welke markt bij jou in de buurt is en zorg dat je een kraampje reserveert.
- Kledingruil-evenementen, kettingruil tassen of kledingbeurzen: Er zijn steeds meer kledingruil-evenementen waar je kunt deelnemen. Hier kun je je oude kleding inruilen voor iets nieuws. Bij kledingbeurzen kun je soms kleding inleveren aan de hand van lijsten, en soms moet je er ook zelf bij zijn.
- Tweedehandswinkels en kringloopwinkels: Er zijn tal van tweedehandswinkels waar je je kleding kunt verkopen. De prijzen zullen echter vaak lager zijn dan bij verkoop via een online platform. Veel tweedehands winkels werken ook met specifieke merken en nemen niet alles aan. Ook is het inleveren vaak op eigen risico.
- Kledinginzamelingsacties: Veel organisaties organiseren kledinginzamelingsacties. Hier kun je je oude kleding doneren voor een goed doel. Zeker met de gebeurtenissen in Turkije en Syrië zijn er volop lokale initiatieven waar je je spullen mag inleveren.
Het kopen en verkopen van tweedehands (merk)kleding kan een geweldige manier zijn om wat extra geld te verdienen, of om je garderobe een opfrisbeurt te geven zonder veel uit te geven. Door de mogelijkheden te onderzoeken, kun je beslissen welke manier van verkoop het beste bij je past.
Meisje Met De Parels kan ook voor jou spullen verkopen in de webshop. Ben je benieuwd naar hoe dit werkt? Je kunt ons altijd een kort bericht sturen via het contactformulier.